Hvis du er glad for dig trægulv i din bolig, vil du gerne give det den rigtige pleje, så det kan forblive flot og i god stand mange år ud i fremtiden. Derfor bør du jævnlig slibe det, men hvor ofte er det relevant at slibe det?

Når det kommer til gulvafslibning, er det faktisk en forholdsvis hård behandling, og det er derfor ikke en behandling, du skal give dit gulv på daglig eller ugentlig basis. Dette hænger også sammen med, at det kan være en relativ besværlig opgave og er heller ikke helt billigt. På trods af dette er det alligevel relevant at give dit gulv en gulvafslibning fra tid til anden, hvis det skal holde sig flot i mange år.

Hvornår skal gulvet slibes?

Der findes faktisk ingen fast regel for, hvornår gulvet skal slibes. Derimod er tommelfingerreglen, at hvis lakken på gulvet er slidt igennem, eller træets overflade er meget ridset og hakket, skal gulvet behandles. Dog skal du også vurdere, hvor tykke gulvbrædderne er, da antallet af afslibninger gulvet kan klare hænger sammen med gulvbræddernes tykkelse. Generelt taler man om, at et massivt gulv vil kunne klare flere afslibninger end et lamelgulv.

Der skelnes mellem følgende former for gulvbehandling:

  • Gulvafhøvling
  • Gulvafslibning

En gulvafhøvling er den grove gulvbehandling, der kan være relevant at give dit gulv, hvis du skal istandsætte dit gamle gulv, hvor der eksempelvis sidder spartelmasse, malingrester, har store misfarvninger eller er skævt.

Derimod taler man om, at du kan nøjes med en gulvbehandling i følgende scenarier:

  • Den nuværende gulvbehandling er slidt igennem
  • Der er mange hakker, ridser og skrammer
  • Du ønsker en ny overfladebehandling på gulvet

Når du har foretaget din gulvafslibning, vil gulvplankerne fremstå rå og naturligt, hvilket ikke vil være tilfældet i særlig lang tid. Derfor kan du med fordel benytte enten lak, sæbe eller olie for at gøre gulvet mere modstandsdygtigt. Du kan også overveje, om du ønsker, at gulvet skal hvidnes med lud.

Similar Posts